Καθημερινά πραγματοποιούμε διαδρομές. Πώς βρίσκουμε κάθε φορά το δρόμο; Πώς καταφέρνουμε να προσανατολιστούμε σε άγνωστες περιοχές και τι είναι αυτό που κάνει μια περιοχή γνωστή; Γιατί χανόμαστε; Πώς επηρεάζει το δομημένο περιβάλλον την ικανότητα μας να βρίσκουμε το δρόμο; Πώς μας βοηθούν οι ταμπέλες και οι χάρτες; Πώς επηρεάζουν την ικανότητα προσανατολισμού μας οι ηλεκτρονικοί πλοηγοί και τα GPS; Πού βαδίζουμε κύριοι;
Αυτές και άλλες απορίες έρχεται να λύσει η εργασία “Wayfinding for dummies”, ένα εγχειρίδιο για αρχάριους και προχωρημένους!
Η διάλεξη παρουσιάζει τη διαδικασία νοητικής κωδικοποίησης του περιβάλλοντος από το άτομο και εξετάζει την ιεραρχία των δράσεων που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων μετάβασης μεταξύ δύο σημείων. Συνοψίζει τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος που ευνοούν τη νοητική κωδικοποίηση του χώρου από την αστική κλίμακα του Kevin Lynch, μέχρι την αρχιτεκτονική κλίμακα των μελετών του Romedi Passini. Παρουσιάζει τον τρόπο επίδρασης των συστημάτων σήμανσης στο χωρικό προσανατολισμό και εκθέτει τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό τους. Τέλος, συσχετίζει τις νέες τεχνολογίες υποβοήθησης της πλοήγησης στο χώρο με τις γνωστικές διαδικασίες και εκτιμά την πιθανή επίδραση των νέων συστημάτων στον τρόπο αντίληψης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμου και σχεδιασμένου περιβάλλοντος.
READ ALSO:
NTUA / THESIS PROJECT / SUMMER SEMESTER 2013 / STUDENT: PAPAGEORGIOU DIMITRIOS