Η παρούσα διπλωματική εργασία από την Νικολάου Μαρία Μυρτώ, αποτελεί μια αναζήτησή στον κόσμο του κρασιού, μέσω της σχεδίασης ενός οινοποιείου που λαμβάνει υπόψη υλικότητες, σκιές και φως, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια πολύ-αισθητηριακή εμπειρία.
Το πεδίο ενδιαφέροντος βρίσκεται στο Χαλκί Κορινθίας. Τοποθετείται λίγα λεπτά έξω από το χωριό, σε ύψωμα από τον δρόμο. Η κύρια ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα συνεταιριστικό οινοποιείο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς όλης της περιοχής.
Η σύνθεση αναπτύσσεται σε δυο τεμνώμενους κύκλους. Εκμεταλλευόμενη την έντονη κλήση της περιοχής και την δυνατότητα ένταξης του κτιρίου στην πλαγιά, δημιουργείται ένας διάλογος με το τοπίο. Με αφετηρία το αποτύπωμα του πεδίου επέμβασης, διαμορφώνεται μια κυκλική διαδρομή. Η πορεία αυτή εξυπηρετεί την πρόσβαση στο οινοποιείο. Ένας δεύτερος κύκλος, τεμνώμενος στον πρώτο σχηματίζεται, δημιουργώντας τα όρια του κτιρίου. Οι δύο κύκλοι, άμεσα συνδεδεμένοι, συνεργάζονται μεταξύ τους.
Η πρόσβαση στο οινοποιείο συμπληρώνεται με μια τελετουργική ανάβαση των επισκεπτών μέσα από τους αμπελώνες μέσω μιας ελικοειδούς πορείας, ενώ το κτίριο του οινοποιείου ολοκληρώνεται με μία τεθλασμένη γραμμή, η οποία ξεκινώντας από την κυκλική διαδρομή ανοίγεται σε ολόκληρη την περιοχή.
Το κτίριο προσανατολισμένο στον βορρά, παρέχει στον επισκέπτη ανεμπόδιστη θέα προς τους αμπελώνες. Οι φεγγίτες στην οροφή και στην νότια όψη του κτιρίου, εκμεταλλευόμενοι το νότιο φως εξυπηρετούνε, στον κατάλληλο φωτισμό και αερισμό του οινοποιείου.
Το κτίριο διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες της οινοποίησης.
Αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, με το ύψος του κτιρίου να ακολουθεί το χαμηλό ύψος της περιοχής αλλά και τις προδιαγραφές της οινοποίησης. Μελετώντας τα στάδια και τον εξοπλισμό της, προκύπτει το κτιριολογικό πρόγραμμα. Στον ισόγειο χώρο τοποθετούνται κατά κύριο λόγο, χώροι με δημόσια λειτουργία, όπως η υποδοχή, το εστιατόριο, το πωλητήριο αλλά και η διοίκηση, ενώ ο υπόγειος χώρος περιλαμβάνει τους χώρους παραγωγής οίνου. Το προϊόν ακολουθεί μια γραμμική πορεία από την αρχή της επεξεργασίας του μέχρι, τελικά την απομάκρυνση του από το οινοποιείο.
Αρχιτεκτονικά εργαλεία όπως το φως, η σκιά, το υδάτινο στοιχείο, οι υλικότητες και οι οπτικές φυγές, λαμβάνονται υπόψιν στον σχεδιασμό, έτσι ώστε να παρέχουν στον επισκέπτη μία πολύ-αισθητηριακή εμπειρία.
Ο επισκέπτης έχοντας οπτική επαφή με όλα τα επίπεδα της περιοχής αλλά και του κτιρίου αντιλαμβάνεται γρήγορα τον κύκλο ζωής του αμπελιού αλλά και την διαδικασία της οινοποίησης από το πρώτο στάδιο μέχρι και το τελευταίο.
Η είσοδος στο οινοποιείο γίνεται με τους επισκέπτες πεζούς, αφού έχουν αφήσει το μέσο μεταφοράς τους στο χώρο στάθμευσης που έχει σχεδιαστεί. Ο επισκέπτης πριν εισέλθει στο κτίριο έρχεται σε επαφή με τα μεγάλα υαλοστάσια και τον ημι-υπαίθριο χώρο που τον καλωσορίζει. Με την είσοδο του στο κτίριο, έρχεται αντιμέτωπος με τον χώρο της υποδοχής και την επιλογή μιας ξενάγησης στους χώρους παραγωγής ή την χαλάρωση στον χώρου του εστιατορίου. Η ξενάγηση ξεκινάει από το ισόγειο και τον χώρο των δεξαμενών.
Ο επισκέπτης έχει άμεση οπτική επαφή με την διαδικασία της ζύμωσης και της πρώτης φάσης της επεξεργασίας του οίνου, ενώ ένα μεγάλο κλιμακοστάσιο συνδέει άμεσα το ισόγειο με τον υπόγειο χώρο, όπου βρίσκονται οι υπόλοιποι χώροι της οινοποίησης.
Ο επισκέπτης είναι ικανός να επισκεφτεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αλλά και να δοκιμάσει τα κρασιά παραγωγής της περιοχής.
Στοιχεία έργου
Τίτλος εργασίας: Διεύρυνση των δρόμων του κρασιού: Οινοποιείο στο Χαλκί Κορινθίας
Τυπολογία: Διπλωματική εργασία
Εξεταστική περίοδος: Φεβρουάριος 2023
Φοιτήτρια: Νικολάου Μαρία Μυρτώ
Επιβλέποντας: Ανδριανόπουλος Τηλέμαχος
Σχολή: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Kείμενο: Νικολάου Μαρία Μυρτώ
READ ALSO: ARCHISEARCH PORTFOLIO REVIEWS 2024 _ Νέα παράταση συμμετοχών μέχρι 01 Μαρτίου