Η γενιά που ξεκινάει τη σταδιοδρομία της τη δεκαετία του 2000 περιλαμβάνει δημιουργούς που μεγάλωσαν στη δυσλειτουργική ελληνική πόλη της δεκαετίας του 1980 και ενηλικιώθηκαν μέσα στο ευρύτερο κλίμα λαϊκισμού και ευδαιμονισμού των επόμενων χρόνων. Η γενιά αυτή στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή κατά τη διάρκεια των σπουδών της, καθώς είχε αυξημένες δυνατότητες για ταξίδια, καλές μεταπτυχιακές σπουδές και επαγγελματικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται ακόμη για την πρώτη γενιά που είναι απολύτως εξοικειωμένη, ήδη από τα χρόνια των σπουδών της, με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και αναπαράστασης. Η γενιά αυτή χρησιμοποιεί τα νέα μέσα, όχι μόνο για να σχεδιάσει, αλλά και για να ενημερωθεί, να επικοινωνήσει και να διαμορφώσει τη δημόσια εικόνα της. Τα διαδικτυακά ηλεκτρονικά μέσα αναιρούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς και προσφέρουν τη δυνατότητα συνεργασίας με συναδέλφους σε άλλους τόπους. Στο σημείο αυτό είναι χαρακτηριστική η ετερογένεια των δημιουργικών ομάδων που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα “Νέοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα” των Θεμάτων Χώρου + Τεχνών 42, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό αρχιτεκτόνων που έχουν μεταναστεύσει ή μετακινούνται σε διαφορετικές πόλεις και διατηρούν τη δυνατότητα συνεργασίας χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό της νεώτερης γενιάς αρχιτεκτόνων είναι ο μεγάλος αριθμός των μελών της, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο τα προσεχή χρόνια. Η αναβάθμιση του γοήτρου του αρχιτέκτονα και η αύξηση των εισακτέων στις αρχιτεκτονικές σχολές έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των αρχιτεκτόνων που είναι πλέον δυσανάλογος του πληθυσμού της χώρας. Ο μεγάλος αριθμός αρχιτεκτόνων, η ετερογένεια των καταβολών τους και η όξυνση του ανταγωνισμού, καθιστούν δύσκολη τη διαμόρφωση νέων συλλογικοτήτων. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο επαγγελματικός οπορτουνισμός ο οποίος συμβάλει στην αποσύνθεση της πολυπληθούς ελληνικής αρχιτεκτονικής κοινότητας.
 
 
Απόσπασμα (γ’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish: Στοιχεία καταγωγής της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Θέματα Χώρου + Τεχνών 42/2011.
 
Εικόνα: Α. Αγγελιδάκης, Cloud House
 

RELATED ARTICLES