Η ψυχολογία του χώρου - Συνειδητοποίηση: σκέψεις από την ομάδα του γραφείου ArchZone με αφορμή την πανδημία του Covid-19

Οι νέες περιστάσεις που ζούμε με την πανδημία του Covid-19, δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα που μας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα. Με αφορμή αυτή την νέα, ρευστή πραγματικότητα η ομάδα του γραφείου ArchZone μοιράζεται μαζί μας μία διαφορετική πτυχή των πραγμάτων που αφορά τον άνθρωπο και τη ψυχολογία του χώρου.

-κείμενο από την ομάδα του ArchZone

Η ψυχολογία του χώρου είναι ένα κεφάλαιο που πάντα απασχολούσε την ομάδα του γραφείου μας. Η συνειδητοποίηση του χώρου και των συναισθημάτων που δημιουργούν στον καθένα μας είναι μοναδική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στόχος μας ήταν πάντα να εκμαιεύσουμε τις ανάγκες των ιδιοκτητών και να λειτουργήσουν σαν “χάρτης” στο σχεδιασμό μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος των χρηστών, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούσαν τις πραγματικές τους ανάγκες, για το νέο τους χώρο. Συγχρόνως, η πληθώρα οπτικού υλικού άλλων χώρων, τους απομάκρυνε από την συνειδητοποίηση και αποπροσανατόλιζε. Παράλληλα, οι γρήγοροι ρυθμοί της μέχρι τώρα καθημερινότητας σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση και την συνειδητοποίηση του χώρου. Κάποιοι χώροι που μέχρι τώρα φαινομενικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις, προδώσαν ίσως το χρήστη, γιατί δεν είχε δει τις πραγματικές του ανάγκες. Αυτό που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει το χρήστη πιο κοντά στα θέλω του, είναι η ενδοσκόπηση και η καταγραφή των αναγκών του, όπως και κάποιων πρώιμων προτιμήσεων του σε σχέση με το στυλ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα / interior designer είναι να κατανοήσει, με την κατάλληλη μεθοδολογία, όλες τις ανάγκες του χρήστη (ενδόμυχες ή μη) και όχι μόνο να τις ικανοποιήσει αλλά να τις υπερκαλύψει, δημιουργώντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με την αφορμή της αναγκαστικής αυξημένης παραμονής στην οικία (λόγω της πρόληψης κατά της πανδημίας Covid-19) ο χρήστης έρχεται ολοένα και πιο κοντά με τη λειτουργικότητα του χώρου του ή μη. Μέρα με τη μέρα γνωρίζει καλύτερα τις προτιμήσεις του, ακόμα και ασυνείδητα. Ο χρήστης κατανοεί τις ανάγκες του, όχι μόνο τις παροδικές λόγω τις έκτακτης κατάστασης, αλλά τις πραγματικές του ανάγκες. Σταδιακά μέσα από την παρατήρηση γίνεται συνειδητοποίηση των αναγκών του, αλλά και των συναισθημάτων, που του δημιουργούν οι διαφορετικές ποιότητες χώρου που περικλείει μία οικία και συγχρόνως αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτήν την παρατεταμένη παραμονή στην οικία σαν μία “απότομη” ανάπτυξη αυτής της ικανότητας αντίληψης του χώρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η εμπειρία θα δημιουργήσει την συνειδητοποίηση της ψυχολογίας του χώρου σε ένα μεγάλο ποσοστό, διακρίνοντας διαβαθμίσεις και ποιότητες. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον η επικοινωνία μεταξύ μελετητή  και χρήστη ευνοείται ιδιαίτερα. Τα κριτήρια σχεδιασμού γίνονται περισσότερο ουσιαστικά και συνειδητά με κοινό στόχο έναν σχεδιασμένο και ισορροπημένο χώρο, απαλλαγμένο από περιττά στοιχεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εφόσον ταυτίζεστε με τις παραπάνω διαπιστώσεις, μπορείτε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από τη δική σας εμπειρία σχετικά με την ψυχολογία του χώρου με το αρχιτεκτονικό γραφείο ArchZone στο [email protected].

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

* Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το άρθρο αφορά ανακαινισμένο διαμέρισμα με θέα την Ακρόπολη, πλήρως μελετημένο από το γραφείο ArchZone, που σχεδιάστηκε συνδυάζοντας και τις προϋποθέσεις επαγγελματικού χώρου. Δείτε περισσότερα εδώ.


RELATED ARTICLES