Η ερευνητική εργασία της Χαράς Μαντοπούλου με τίτλο ‘Still Architecture – Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Gabriele Basilico’ παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2016 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών με επιβλέποντα καθηγητή τον Ηλία Κωνσταντόπουλο.
Είναι γεγονός πως οι φωτογραφικές μηχανές ξεκίνησαν να δημιουργούν ένα αντίγραφο του κόσμου τη στιγμή που το τοπίο άρχισε να υφίσταται ιλιγγιώδεις ρυθμούς μεταβολών, προερχόμενες κυρίως από τις ανθρώπινες αποφάσεις, στα πλαίσια της εποχής του Ανθρωπόκαινου. Αποτελώντας μια κοινωνική ανάγκη και ένα πρωτόγονο ανάλογο της όρασης, η φωτογραφική καταγραφή διεκδικεί μια ισχυρή θέση απέναντι στην αναγνώρισή της ως ένα μέσο έκφρασης και αναπαράστασης της σύγχρονης πραγματικότητας. Κατά αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, και σε συνδυασμό με την ραγδαία εισβολή του κόσμου της εικόνας στην καθημερινή πρακτική, η φωτογραφική τέχνη μετατρέπεται σε μια παγκόσμια και διαχρονική γλώσσα. Παράλληλα, αναπτύσσεται ως ένα εργαλείο το οποίο δύναται να εκφράσει τα φυσικά και τα πολιτισμικά-κοινωνικά φράγματα αναδεικνύοντας με ένα πιο αργό και συγκροτημένο «βλέμμα» το παλίμψηστο της μετα-βιομηχανικής εποχής.
Η παρούσα ερευνητική εργασία βασίζεται στην επιλογή της φωτογραφικής τέχνης ανάμεσα στις άλλες καλλιτεχνικές πρακτικές, ως το κύριο μέσο εξερεύνησης του αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι της σύγχρονης μεγαλούπολης μέσω μιας ρεαλιστικής καταγραφής του αστικού φαίνεσθαι.
Η σύνδεσή της με το θεμελιακό ρεαλισμό άνοιξε νέους δρόμους προς την αναζήτηση της επίδρασής της πάνω στον τρόπο με τον οποίο κανείς αντιλαμβάνεται το αστικό τοπίο και ενίσχυσε τον ρόλο του φωτογράφου με την ιδιότητα ενός επίμονου «μετρητή» του χώρου. Συνεπώς, η εξέλιξη των φωτογραφικών θεωρήσεων και πρακτικών φαίνεται να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ανάπτυξη και να προσπαθεί να λύσει το αίνιγμα του κρυμμένου περιεχόμενου του αστικού τοπίου και της χωρικής του εμπειρίας.
Προκειμένου, όμως, να μελετηθούν εκτενέστερα οι παραπάνω παραδοχές, επιλέγονται ως παραδείγματα προς ανάλυση τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Ιταλού καλλιτέχνη Gabriele Basilico [1944-2013]. Μετουσιώνοντας στο έργο του μια θεώρηση επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της πόλης – καθώς ο ίδιος επιλέγει να εξερευνά τις αρχιτεκτονικά «άχαρες», «άσημες» και «ανώνυμες» κτιριακές δομές της – εγείρεται η ανάγκη να μελετηθεί εκ νέου ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται ο σύγχρονος αστικός πολιτισμός και αναπτύσσονται οι αναλογίες του στο ύφασμα της πόλης.
Ως εκ τούτου λοιπόν, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το ποιο είναι το πραγματικό «πρόσωπο» της πόλης, αν η ίδια απεικονίζεται κατά αυτό τον τρόπο, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιρροή που ασκεί η φωτογραφική εμπειρία τόσο στην εξέλιξη των αρχιτεκτονικών προβληματισμών, όσο και στη διαμόρφωση μιας μεθόδου ανάπτυξης ειδικών σχεδιαστικών αρχών γύρω από το ζήτημα της εξάπλωσης της πόλης.
τίτλος εργασίας Still Architecture – Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Gabriele Basilico
φοιτήτρια Μαντοπούλου Χαρά
ημερομηνία Νοέμβριος 2016
μάθημα Ερευνητική εργασία
επιβλέπων καθηγητής Κωνσταντόπουλος Ηλίας
σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών
τμήμα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
–
Τhe present research thesis is based on the choice of photography among others artistic practices, as the main medium for investigating the architectural becoming of the contemporary megalopolis through a realistic recording of the urban scene.
title Still Architecture – Gabriele Basilico’s photographic stills
student Mantopoulou Chara
supervisor Constantopoulos Elias
date November 2016
course Research Thesis
school University of Patras
department School of Architecture
Original full text in Greek –
READ ALSO: The proposal of S. Doukas and A. Kaleris for the Redesign of the Base of the Statue of T. Kolokotronis in Tripoli, Greece