Ο Strategic & Creative Communications Consultant, Γιάννης Μυλόπουλος, γράφει για τη σχέση του storytelling και της αρχιτεκτονικής. Τι γίνεται όταν ο ρόλος του αρχιτέκτονα οφείλει να εμφανίζει και πιο εμπορικά στοιχεία; Πόσο Storyteller μπορεί να είναι;
Αρκετές φορές μένεις με to στόμα ανοιχτό! Όχι μόνο από το τελικό αποτέλεσμα που παραδόθηκε στα… μάτια των χρηστών, των αγοραστών, των πελατών και των επισκεπτών. Αλλά και από την αρμονία, τη σύλληψη, τη φαντασία και την αποτελεσματικότητα έμπνευσης του δημιουργού. Χωρίς αμφιβολία, ο αρχιτέκτονας είναι ένας μοντέρνος σταρ μιας πολυδιάστατης τέχνης που ακροβατεί και συνδιαμορφώνει το αστικό και κοινωνικό τοπίο στο οποίο κινούμαστε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ρόλος του αρχιτέκτονα οφείλει να εμφανίζει και πιο εμπορικά στοιχεία με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ψηφιακής εποχής; Πόσο Storyteller μπορεί να είναι;
Και αν το ξέρει, κατά πόσο είναι σε θέση να το αναγνωρίζει; Η απάντηση δεν είναι μία. Είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που αναλαμβάνουν παράλληλη δράση, αποκαλύπτοντας και παρουσιάζοντας ένα εξίσου ουσιαστικό προφίλ του επαγγελματία αρχιτέκτονα.
Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία για τον κατασκευαστή σεναριών που ορίζει την καθημερινότητα μας, αρχίζει και ξαναγράφεται δυναμικότερη με έμφαση στο Storytelling Coaching. Κι επειδή στο dna του αρχιτέκτονα κυλάει άφθονη ροή δημιουργικότητας, το business mindset για την ιδιότητα του, «πατάει» με μεγάλες προσδοκίες στο νεοσύστατο ψηφιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον που ανατέλλει καθημερινά στο οικοσύστημα.
Τι γίνεται όταν ο ρόλος του αρχιτέκτονα οφείλει να εμφανίζει και πιο εμπορικά στοιχεία; Πόσο Storyteller μπορεί να είναι;
Συνήθως ένας σχεδιαστής εκφράζεται με το έργο του. Στη σημερινή – ολοένα μεταβαλλόμενη εποχή με την μοναδική σταθερά να είναι η αστάθεια – η αλλαγή και η προσαρμοστικότητα πρωταγωνιστούν ως κομβικές «ποιότητες» στρατηγικής επικοινωνίας. Στην ψηφιακή εποχή του παγκόσμιου χωριού, η έκφραση του αρχιτέκτονα πρέπει να εμπεριέχει ένα σημειολογικό περιεχόμενο που δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο υφολογικό νόημα του παραδοτέου έργου ανάμεσα σε πομπό και δέκτη. Με την έννοια πως το Storytelling είναι το νέο Marketing Mix που προάγει και εκπέμπει η εξωστρέφεια του κάθε επαγγελματία.
Η ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή εδώ και πολύ καιρό δουλεύει με μεγάλο ενθουσιασμό και πάθος πάνω στο αντικείμενο που αρέσκεται να δημιουργεί και να εξυπηρετεί. Είναι φυτώριο ταλέντου, δεξαμενή τεχνογνωσίας και δημιουργικής αίσθησης αλλά και κύτταρο παραγωγής εξαιρετικών επαγγελματιών που διαπρέπουν στις διεθνείς αγορές. Γιατί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού και άξιου πνευματικού κεφαλαίου που ακροβατεί με το brain drain;
Η ανάλυση περιεχομένου (Content Analysis) για τον αρχιτέκτονα του 2020 είναι η εμπλοκή της ενσυναίσθησης και η μετεξέλιξη αυτής σε κοινωνικοπολιτιστική καινοτομία.
Μπορεί η λύση να μη βρίσκεται τελικά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Γιατί πάντα θα υπάρχει αβεβαιότητα. Όμως το αφήγημα που εξελίσσεται είναι η καινοτομία σκέψης στη διαχείριση αλλαγής! Η ανάλυση περιεχομένου (Content Analysis) για τον αρχιτέκτονα του 2020 είναι η εμπλοκή της ενσυναίσθησης και η μετεξέλιξη αυτής σε κοινωνικοπολιτιστική καινοτομία. Παλιότερα γινόταν αρκετός λόγος για το branding, το positioning και φυσικά το targeting. Η επόμενη μέρα στην αγορά εμπειρίας, βρίσκει το Augmented Reality να κυριαρχεί, κλέβοντας σημαντική μερίδα από το Storytelling Marketing. Προφανώς και το Business Unusual είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στην ψηφιακή οικονομία.
Ο επαγγελματίας αρχιτέκτονας – και όχι απαραίτητα κάποιος με εμπειρία, αλλά εκείνος που τεστάρει και εξελίσσει την αυθεντικότητα της δυναμικής του – οφείλει να είναι φορέας αλλαγής. Το Architectural Entrepreneurship θα μπορούσε να λαμβάνει θεαματική θέση στις παγκόσμιες νέες μορφές επιχειρηματικότητας και στρατηγικού σχεδιασμού.
Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ιστορία και το narrative management θεωρείται δεύτερη φύση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Συνεπώς ο ριζοσπαστισμός της αισθητικής αντίληψης για το νέο μοντέλο Marketing Αρχιτεκτονικής βασίζεται στην προέκταση της στρατηγικής επικοινωνίας. Όπου στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το απόλυτο Storytelling. Καιρός για ανασύνταξη της επαφής με την νέα μορφή δουλειάς και συνεχή επαναπροσδιορισμό του identity culture που θέλουμε να αφηγηθούμε στην εγχώρια, και μη, αγορά. Σε τελική ανάλυση και πάλι Manager του εαυτού του θα είναι. Απλώς, με μια νεοσύστατη προσέγγιση που επιβάλλεται για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με διαρκή φήμη και… γοητεία.
O Γιάννης Μυλόπουλος είναι σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας με εξειδίκευση στο Creativity Coaching και το Digital Storytelling. Η δουλειά του βρίσκεται πίσω από την εταιρική ταυτότητα του FABRIKA.
Είναι πτυχιούχος (ΒΑ) Marketing και Επικοινωνίας, κάτοχος (ΜBA) στη Στρατηγική Διοίκηση καθώς και (MSc) στo Management Οργανωσιακής Αλλαγής. Επίσης σπούδασε σε (MPhil) επίπεδο Κοινωνιολογία και Δημιουργικότητα των Οργανισμών στην Ψηφιακή Οικονομία με έμφαση στο Business Storytelling.
Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο στο κολλέγιο ΑΚΤΟ και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζει, παραδίδει και δημιουργεί τα Workhops με θέμα Storytelling Coaching στο fellowship πρόγραμμα START CREATE CULTURAL CHANGE του Goethe Institut.
Συνεργάζεται συστηματικά ως Consultant και Coach με οργανισμούς, εταιρείες, startups, brands, και creative agencies, δίνοντας νόημα, στρατηγική και περιεχόμενο για απαιτήσεις εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών ιδεών μέσα από το παράδειγμα αφηγηματικής παραγωγής ερεθισμάτων (Narrative Storytelling και Creativity Management Coaching).
READ ALSO: 6 DESIGN FACTORS TO CREATE MEMORABLE EXPERIENCES by Tom Lindblom - Gensler Architects