Το Archisearch σε συνεργασία με την Orama Minimal Frames φιλοξενεί την ενότητα συνεντεύξεων The Visionaries στην οποία παρουσιάζονται δημιουργικοί εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού κλάδου που εμπνέουν και καινοτομούν μέσα από το έργο τους. Η ομάδα του γραφείου ΟΟΑΚ μίλησε για την πορεία του γραφείου μέχρι σήμερα, τις δυσκολότερες αλλά και τις καλύτερες στιγμές της. Εκφράζουν επίσης τη γνώμη τους για την αρχιτεκτονική του σήμερα αλλά και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αρχιτέκτονας στο άμεσο μέλλον.

-text by Orama team

1. Ποια είναι η πορεία που έχετε διαγράψει ως επαγγελματίας; Με ποιες ιδέες και προσδοκίες ξεκινήσατε στο γραφείο σας και πως αυτές έχουν εξελιχθεί σήμερα;

Με τον Johan Annerhed ξεκινήσαμε το γραφείο μας το 2004 μόλις είχαμε πάρει το πτυχίο μας από την αρχιτεκτονική σχολή. Για τα πρώτα 10 χρόνια της επαγγελματικής μας πορείας λεγόμασταν paan architects και η βάση μας ήταν η Αθήνα. Οι Ooak architects προέκυψαν όταν μεταφερθήκαμε στη Σουηδία το 2012 και ξεκινήσαμε μία νέα συνεργασία με την αρχιτέκτονα Μαρί Κοιζάρ-Σκοττ. Από το πρώτο μας πρότζεκτ το 2004 που ήταν ένας μικρός ξενώνας στα περίχωρα της Στοκχόλμης μέχρι σήμερα έχουμε εξελιχθεί πολύ, θα έλεγα ωστόσο ότι οι ανησυχίες και τα πιστεύω μας δεν έχουν αλλάξει.

Αντιμετωπίζουμε κάθε νέο πρότζεκτ με την ίδια περιέργεια και ενθουσιασμό και προσπαθούμε να το εξελίσσουμε βάσει της ανάλυσης και ανάδειξης των δικών του ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.

Έτσι η αρχιτεκτονική μας από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα δεν προβάλλει μια συγκεκριμένη αισθητική, έχει όμως μια κοινή προσέγγιση σεβασμού προς τις τοπικές ιδιαιτερότητες και προσπαθεί να αλληλεπιδρά με τον τόπο και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του. Κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες ιδέες συνδυάζονται με την καινοτόμο σκέψη με στόχο να δημιουργήσουμε έργα με τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, One of a kind.

 

2. Ποιο πιστεύετε σήμερα ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;
Το ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας, της Ελλάδας και της Σουηδίας αντιστοίχως και να ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση πραγματοποιώντας έργα με επιτυχία σε περιβαλλοντολογικές και πολιτισμικές συνθήκες που διαφέρουν πολύ από αυτές που μας ήταν οικείες. Το μεγαλύτερο μας πρότζεκτ στο εξωτερικό που φέτος ολοκληρώνεται είναι ένα κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων προσωρινής διαμονής περίπου 17000τ.μ. στον οικισμό Albany στις Μπαχάμες. Το πρότζεκτ αυτό το κερδίσαμε μέσα από έναν κλειστό διαγωνισμό το 2015 με άλλα τέσσερα μεγάλα διεθνή γραφεία. Το δικό μας “μικρό” γραφείο κέρδισε ομόφωνα τον διαγωνισμό και σήμερα είμαστε πολύ περήφανοι που ολοκληρώσαμε με επιτυχία μία πολύ απαιτητική μελέτη και κατασκευή και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις φωτογραφίες στο τέλος αυτής της χρονιάς.

3. Η δυσκολότερη στιγμή σας στην καριέρα σας; 

Η δυσκολότερη στιγμή ίσως για εμάς ήταν η μετάβαση από την Αθήνα στη Στοκχόλμη το 2012. Μεταφέραμε την έδρα μας κυρίως για προσωπικούς λόγους. Μόλις είχαμε κάνει το πρώτο μας παιδί και θέλαμε να βρεθούμε πιο κοντά στην οικογένεια μας. Η αλλαγή ήταν δύσκολη, ίσως επειδή δεν ήταν μόνο αλλαγή τόπου αλλά και οικογενειακής κατάστασης. Είμασταν πια γονείς και έπρεπε να συνδυάσουμε γραφείο, οικογένεια και να δουλέψουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για το μέλλον της κόρης μας.

Πίσω αφήναμε λίγα έργα υπό κατασκευή σε μία Ελλάδα που ήταν ήδη σε βαθιά οικονομική κρίση και πηγαίναμε σε μία νέα χώρα χωρίς πολλές γνωριμίες και όπου το ελεύθερο επάγγελμα στον χώρο μας δεν ήταν καθόλου κοινή πρακτική. Έτσι, για πρώτη φορά στις καριέρες μας δοκιμάσαμε να δουλέψουμε και οι δύο σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μείναμε πολύ και σύντομα στήσαμε πάλι το δικό μας γραφείο με νέα πλέον ονομασία, ΟΟΑΚ architects. Ακόμα όμως και στο πολύ σύντομο αυτό διάστημα που είμασταν στα γραφεία αυτά, μάθαμε πολλά και πάνω απ΄όλα καταφέραμε να κάνουμε κάποιες γνωριμίες οι οποίες μας οδήγησαν πάλι στο να κάνουμε τα δικά μας έργα.

4. Ποιο θέμα από τη διεθνή αρχιτεκτονική ατζέντα παρακολουθείτε τελευταία με ενδιαφέρον;

Την ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε όλους τους τομείς της αρχιτεκτονικής.

Από την υπόσταση του κάθε έργου, την διαδικασία μελέτης, την επιλογή των υλικών και των μεθόδων κατασκευής, την υλοποίηση του, αλλά και την μετέπειτα ύπαρξη του σε σχέση με την συντήρηση, την ευελιξία του και την κατανάλωση ενέργειας του.

5. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας λείπει από την αρχιτεκτονική σήμερα;

Πιστεύω ότι χρειάζεται να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον διάλογο για να καταφέρουμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους και νέες σύγχρονες ιδέες που θα συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής βελτιώνοντας το χτισμένο περιβάλλον αλλά και κατοχυρώνοντας και το φυσικό περιβάλλον για τις γενεές που θα έρθουν. Η αρχιτεκτονική για να γίνει αυτό δεν μπορεί να αποκοπεί

6. Τι θα πρέπει να κάνει η αρχιτεκτονική στο άμεσο μέλλον; Και ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται το 2021; 

Να κάνουμε έργα που έχουν νόημα, νόημα για τον τόπο τους, τους χρήστες τους αλλά και το γενικότερο κοινωνικό καλό. Έργα που θα αγαπηθούν γιατί είναι συγκεκριμένα και που με τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα θα συνεισφέρουν στην εξέλιξη της ταυτότητας του τόπου στον οποίο ανήκουν αλλά και στην ταυτότητα των ανθρώπων που αφορούν.

Με την υποστήριξη της Orama Minimal Frames, η πρωτοβουλία αυτή έχει σαν στόχο να ενισχύσει και να αναδείξει την δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας παθιασμένων και δημιουργικών ανθρώπων απ’όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από το έργο τους να ξεπεράσουν τα όρια, στους χώρους που αυτοί δραστηριοποιούνται.

Powered by Orama Minimal Frames, this initiative aims to encourage the creation of an active community of passionate and creative individuals from all over the world who are pushing the boundaries in their fields of expertise.


RELATED ARTICLES