Το Archisearch σε συνεργασία με την Orama Minimal Frames φιλοξενεί την ενότητα συνεντεύξεων The Visionaries στην οποία παρουσιάζονται δημιουργικοί εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού κλάδου που εμπνέουν και καινοτομούν μέσα από το έργο τους. Μιλήσαμε με το γραφείο Pieris Architects, για την πορεία του γραφείου μέχρι σήμερα, τις δυσκολότερες αλλά και τις καλύτερες στιγμές της. Εκφράζει επίσης τη γνώμη του για την αρχιτεκτονική του σήμερα αλλά και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αρχιτέκτονας στο άμεσο μέλλον.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

1. Ποια είναι η πορεία που έχετε διαγράψει ως επαγγελματίας; Με ποιες ιδέες και προσδοκίες ξεκινήσατε στο γραφείο σας και πως αυτές έχουν εξελιχθεί σήμερα; 

Ξεκινήσαμε το γραφείο το 2004. Επιστρέφοντας από τις σπουδές μας στην Αγγλία, δεν είχαμε αποκρυσταλλώσει την αισθητική μας, είχαμε όμως καθαρότητα στη ματιά και ανοιχτό μυαλό, το οποίο αφομοίωνε πληροφορίες και εικόνες. Η αρχιτεκτονική δεν ήταν ιδωμένη ως επάγγελμα, αλλά ως βίωμα, συστατικό προσωπικότητας και καθημερινότητας. Μια επιλογή ζωής που μας καθορίζει, μας θρέφει, μας εξελίσσει. Από τα studios των σχολών μας, στον δρόμο, στις συζητήσεις, στις παρέες, το συναίσθημα έγινε πιο βαθύ και το πνεύμα μας πιο διερευνητικό.

Στο ξεκίνημα, είχαμε διάθεση αμφισβήτησης, το πάθος να εκφράσουμε το διαφορετικό, να προβλέψουμε το αύριο. Τα πρώτα μας projects μαρτυρούν δυο βασικά στοιχεία που παγιώνονται τελικά στο έργο μας συνολικά: την ιδέα «της πλήρους ανακύκλωσης ενός κτίσματος» και την ιδεα «ότι οι πόλεις και τα κτίρια έχουν μια ψυχολογική υπόσταση, η οποία καθορίζεται μέσα από τον σχεδιασμό». Οι προσλαμβάνουσες εικόνες, οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν το ήθος μας, οι διάλογοι που αναπτύξαμε έχουν εμπλουτιστεί σε αυτή την πορεία, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι από το ξεκίνημα μας, γράψαμε ένα συμπαγή κώδικα που έγινε η κοινή γλώσσα που μοιραζόμαστε πια με την ομάδα, τους πελάτες, τους συνεργάτες μας.

2. Ποιο πιστεύετε σήμερα ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Η δημιουργία ενός δυναμικού, πολυσυλλεκτικού, μη τυποποιημένου γραφείου με ενδιαφέροντα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσία σε 3 πόλεις και πελάτες από διαφορετικές χώρες και καταβολές.

Είμαστε μέλη μιας ομάδας πολλαπλασιαστικά παραγωγικής σε εποχές συνεχών προκλήσεων, που δημιουργεί δεν διεκπεραιώνει.

Ο σχεδιασμός μας αφορά μελέτες διαφορετικού αντικείμενου από κατοικίες, κτίρια διαμερισμάτων, κτίρια γραφείων αλλά και ειδικά κτίρια με σύνθετη λειτουργία όπως το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής, ξενοδοχεία, κλινικές. Αυτή η ‘πολυφωνία’ έφερε και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, και μας δίνει ορμή κι ενέργεια για τη συνέχεια. Αιχμή της αρχιτεκτονικής μας έκφρασης είναι η οίκο-συναισθηματική νοημοσύνη, ένας όρος που αναπτύξαμε για να περιγράψουμε τον σχεδιασμό σε αρμονία με το περιβάλλον που εμπνέεται από τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις προοπτικές του, και απευθύνεται στο συναίσθημα που προκαλεί ο χώρος και όχι μόνο στη λειτουργία του. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτή η βάση μας από το 2004, εποχή που η σύνδεση της αρχιτεκτονικής με το περιβάλλον είχε μόνο ακαδημαϊκό έρεισμα, έχει γίνει τώρα ένα ακέραιο κεφάλαιο του αρχιτεκτονικού λόγου στη χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΣΤΗΝ ΠΕΓΕΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

3. Η δυσκολότερη στιγμή σας στην καριέρα σας;

Στα 20 χρόνια επαγγελματικής πορείας, μάθαμε να εκτιμούμε τις δυσκολίες όσο και τις επιτυχίες. Έχουμε παιδέψει τον εαυτό μας να δεχτεί την αγνωμοσύνη, την απόρριψη, την αντιγραφή, την απουσία σεβασμού που έχουμε συναντήσει και η επιλογή μας είναι πάντα να πιστεύουμε στις δυνατότητες μας και να επιστρέφουμε στην ουσία.

ΝΕΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΓΕΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ,

4. Ποιο θέμα από τη διεθνή αρχιτεκτονική ατζέντα παρακολουθείτε τελευταία με ενδιαφέρον;

Παρακολουθούμε διαχρονικά όλα τα θέματα βιωσιμότητας στα οποία έχουμε εμβαθύνει και στην ακαδημαϊκή μας πορεία και έρευνα. Η αρχιτεκτονική ως έκφανση ζωής και πολιτισμού αντανακλά και τις κοινωνικές συνθήκες, οπότε είχαμε τη συναρπαστική πρόκληση να σχεδιάσουμε ένα πολυσύνθετο κτίριο διαμερισμάτων που θα απευθύνεται στην post-covid εποχή διαβίωσης και εργασίας. Σε λίγους μήνες θα μπουν τα θεμέλια για το πρώτο BREAM certified development στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει λειτουργίες που απαντούν στο νέο τρόπο ζωής που διαμόρφωσε η πανδημία.

ΝΕΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΓΕΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

5. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας λείπει από την αρχιτεκτονική σήμερα;

Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η επιστήμη μέσω της οποίας διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις και τα κτίρια που κατοικούμε ταιριάζουν με τον τρόπο που επιθυμούμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Είναι η διαδικασία εκδήλωσης των αντιλήψεων της κοινωνίας μας στον φυσικό κόσμο.

Η ζωή εξελίσσεται και καθώς εξελίσσεται η ζωή, οφείλουμε να σχεδιάζουμε πόλεις και κτίρια, που προάγουν τη ζωή μας. Με αυτή την έννοια, ως αρχιτέκτονες έχουμε μια εκπληκτική δύναμη και μια μεγάλη ευθύνη τη δημιουργία του τώρα και του αύριο που θα ζήσουμε. Ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας.

Στη σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή επικρατεί πολυφωνία, δεν απουσιάζει λοιπόν «κάτι» πλήρως. Θα ήταν όμως ωραίο και σίγουρα πολύ ωφέλιμο για το σύνολο να υπάρξουν έργα μεγαλύτερης έκτασης με πιο ουσιαστικό και επιδραστικά περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, έργα τα οποία ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία υλικών με απροσδόκητους τρόπους που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες ανάπτυξης στις περιοχές όπου υλοποιούνται. Στην Ελλάδα, σπάνια το όραμα αυτό δεν βρίσκει ανταπόκριση.

PIERIS ARCHITECTS – OLON WELLNESS RETREAT DIMITSANA, SPA2

6. Τι θα πρέπει να κάνει η αρχιτεκτονική στο άμεσο μέλλον; Και ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται το 2021; 

Το ευ ζην. Αυτό που περικλείει η αντίληψη των αισθήσεων μας. Την αναπνοή, το γέλιο, την ξεκούραση, την χαλάρωση, την ικανοποίηση, την πληρότητα, τη δημιουργικότητα στην εργασία, την επαφή με την γη, τον περίπατο, το αγνάντεμα στον ορίζοντα.. η αρχιτεκτονική καλλιεργεί τις συνδέσεις μας με τον εαυτό μας, με τους άλλους, με την φύση… Δίνει σχήμα στη συμμετοχή μας στην ζωή!

Στο γραφείο Pieris.Architects ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της κατανόησης της μορφής, του όγκου, της αναλογίας και της συνειδητοποίησης του χώρου. Προσεγγίζουμε την αρχιτεκτονική δηλαδή με μια αισθητηριακή λογική με στόχο πάντα να αντιμετωπίσουμε μέσω του σχεδιασμού τόσο τις ψυχικές όσο και τις πρακτικές επιπτώσεις του χώρου στους χρήστες. Σχεδιάζουμε κτίρια που περιλαμβάνουν νόημα, συγχωνεύονται με το περιβάλλον, σχετίζονται με τη φυσική και ανθρώπινη οικολογία, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας, αναπνέουν, σέβονται τη φύση και επιδιώκουν να συλλάβουν την απείρως δυναμική ουσία του χώρου.

Με την υποστήριξη της Orama Minimal Frames, η πρωτοβουλία αυτή έχει σαν στόχο να ενισχύσει και να αναδείξει την δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας παθιασμένων και δημιουργικών ανθρώπων απ’όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από το έργο τους να ξεπεράσουν τα όρια, στους χώρους που αυτοί δραστηριοποιούνται.

Powered by Orama Minimal Frames, this initiative aims to encourage the creation of an active community of passionate and creative individuals from all over the world who are pushing the boundaries in their fields of expertise.


RELATED ARTICLES