Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK δημιουργήθηκε στην Αίγινα το 2005.
Η δράση της ξεκίνησε με εκδηλώσεις στο Λαογραφικό Μουσείο και τον Πύργο Μαρκέλλου, με επισκέψεις σε βιοκλιματικά και οικολογικά σπίτια του Αλέξανδρου Τομπάζη και του Κώστα Τσίπηρα και με test-drive υβριδικών αυτοκινήτων.
Το 2007 η ECOWEEK κάλεσε τον Al Gore να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής και διοργάνωσε προβολές της βραβευμένης ταινίας «Μια Ενοχλητική Αλήθεια» σε δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα.
Το 2008 η ECOWEEK ξεκίνησε δράση και στην Κύπρο σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας και το MKC City College.
Το 2009 η ECOWEEK συνδιοργάνωσε συνέδριο για ‘πράσινα’ κτίρια στο SCE College of Engineering και τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ισραήλ και το 2010 διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο και εργαστήρια με τίτλο Young Architects Forum in the Middle East στη Μέση Ανατολή, με τη συνεργασία Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Αμερικανών και Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων και τη συμμετοχή φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων τοπίου από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Το 2010 τα εργαστήρια της ECOWEEK εστίασαν για πρώτη φορά και σε πραγματικά έργα για πραγματικές κοινότητες, όπως ο σχεδιασμός του Κέντρου Παλαιστίνιων Γυναικών SHOROUQ, το Κέντρο IPRI Ισραηλινοπαλαιστινιακών οργανώσεων για την ειρήνη και το Κοινοτικό Κέντρο της Αιθιοπικής Κοινότητας στην έρημο Νέγκεβ, ενώ οι φοιτητές είχαν την εμπειρία να σχεδιάσουν πραγματικά έργα για λογαριασμό του Δήμου της Μπεερσέβα στην έρημο Νέγκεβ και για τη Biennale της πόλης Μπατ Γιαμ.
Για το 2011 η ECOWEEK προγραμματίζει για πρώτη φορά δράση και στην Ιταλία σε συνεργασία με το Politecnico di Milano και κοινό εργααστήριο σε συνεργασία με τους εμπνευστές της νέας σύγχρονης Παλαιστινιακής πόλης Rawabi δίπλα στη Ραμάλλα.
Η ECOWEEK φιλοξενεί κάθε χρόνο τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και σχεδιαστές στον κόσμο για να παρουσιάσουν το έργο τους και για να εμπνεύσουν. Μέχρι σήμερα η ECOWEEK έχει πραγματοποιήσει ομιλίες των Shigeru Ban, Ken Yeang, Bjarke Ingels, Rural Studio, WHITE Architects, Rogers Stirk Harbour Architects, Julie Bargmann και άλλων. Φυσικά, κάθε χρόνο η ECOWEEK φιλοξενεί και σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου, όπως ο Αλέξανδρος Τομπάζης, Κώστας Τσίπηρας, Μιχάλης Φωτειάδης, Θωμάς Δοξιάδης και πολλοί άλλοι.
Οι φοιτητές και νέοι επαγγελματίες που συμμετέχουν στα εργαστήρια της ECOWEEK έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να δουλέψουν δίπλα τους για μια εβδομάδα στο πλαίσιο των εργαστηρίων σχεδιασμού της ECOWEEK.
Ανάμεσα στα σημαντικά ονόματα που έχουν πλαισιώσει και φιλοξενήσει τα εργαστήρια της ECOWEEK περιλαμβάνουν τους: Αλέξανδρο Τομπάζη, Κώστα Τσίπηρα, Αγνή Κουβελά, Θωμάς Διοξιάδης, Πέτρος Μπαμπασίκας, Βασίλης Ζώτος, Κωνσταντίνος Βακίρης, Μαρίνα Τοπούζη, Anamorphosis, Angelidakis, Deltarchi, Klab, Kotionis Architects, PAAN Architects, Πλειάς-Διαμαντόπουλος, RKITEKTS, Νίκος Ρουσσέας, Νίκος Σμυρλής, AREA, Ζερεφός Τέσσας, ΤΕΑΜ4, Ivan Harbour, Byron Stigge, Benjamin Gill, Nataly Gattegno, Uffe Bay-Smidt, Anders Lonka, Simon Tonks, Michael Christensen, Brian Mark και Daniel Wicke (Rural Studio).
ECOWEEK 2011: Αστικές Κοινότητες και Πράσινη Αρχιτεκτονική
Η προσεχής συνάντηση της ECOWEEK 2011 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου 2011 και αναμένεται η συμμετοχή πάνω από 200 φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, σχεδιαστών και μηχανικών από 14 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Σουηδία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράν, Τουρκία, Σερβία, Κροατία, Αγγλία, Ρουμανία και Γερμανία.
Προσκεκλήμενοι ομιλητές θα είναι ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Diebedo Francis Kere από το Βερολίνο – σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε – και ο αρχιτέκτονας τοπίου George Hargreaves από την Αγγλία – σε συνεργασία με το Βρεττανικό Συμβούλιο. Προγραμματίζονται επίσης ομιλίες ειδικών από την Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ και Ιταλία.
Η συμμετοχή στην ECOWEEK δεν είναι μια συμμετοχή σε άλλο ένα συνέδριο. Γι αυτό άλλωστε, πολλοί νέοι που συμμετέχουν μια φορά στην ECOWEEK, επανέρχονται και ξανασυμμετέχουν. Η κοινότητα της ECOWEEK είναι μια πλατφόρμα στην οποία η συμμετοχή είναι εμπειρία. Ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Omar Yussef την έχει χαρακτηρίσει σαν ένα ‘υγιές δάσος’ στο οποίο υπάρχει (βιο) ποικιλότητα. Ο μηχανικός Κώστας Τάτσης την χαρακτήρισε δημιουργία, διότι ασχολείται με «το τι , πως και το γιατί δηλαδή για όλα τα ερωτήματα που ολοκληρώνουν την δράση μας και την πορεία μας σαν επιστήμονες…. Αυτό σημαίνει δημιουργία και η ECOWEEK συνειδητοποίησα ότι είναι δημιουργία.» Πολλοί φοιτητές και νέοι επαγγελματίες επιστρέφοντας στη βάση τους, μοιράζονται την εμπειρία τους: «Χάρηκα πολύ λοιπόν γιατί δεν ήταν απλά άλλη μία ομιλία σε ημερίδα ή forum… αλλά μία κουβέντα όπου άνοιξε πόρτες και συζήτηση κύρια σε νέους και αυτό με χαροποίησε. Να είστε καλά που μου δώσατε αυτή την δυνατότητα.» «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τις υπέροχες εμπειρίες που μας έδωσε η ECOWEEK, μέσω των διαλέξεων, των workshop και των συναντήσεων με ανθρώπους που θαυμάζουμε και εκτιμούμε.» Άλλοι φοιτητές ή νέοι επαγγελματίες δημιουργούν σύντομα βίντεο που ανεβάζουν στο YouTube, Vimeo και Facebook, για να γνωρίσουν την ECOWEEK και άλλοι νέοι.
Για να μάθετε περισσότερα για το διεθνές συνέδριο και εργαστήρια της ECOWEEK 2011 στη Θεσσαλονίκη: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2011/index.html
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ECOWEEK: www.ecoweek.org
Δείτε τα σύντομα βίντεο για την ECOWEEK:
ECOWEEK 2010 στην Αθήνα: http://www.youtube.com/watch?v=swDAiRL_1oo ECOWEEK 2010 στη Μέση Ανατολή: http://www.vimeo.com/13881932
Δείτε το φωτο άλμπουμ της ECOWEEK: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek/press_room_photo_album_ecoweek_ENG.htm
ECOWEEK 2010
READ ALSO: Patrick Blanc. Κάθετοι κήποι από έναν εκκεντρικό βοτανολόγο.