Η κεντρική έκθεση και οι δύο παράλληλες εκθέσεις που την πλαισιώνουν ακολουθούν το γενικότερο σκεπτικό και τη φιλοσοφία των δράσεων ΑΑΟ που συνοψίζεται ως εξής:
O σχεδιασμός ως μέσο κοινωνικής αρωγής, πηγή έμπνευσης και εργαλείο οικοδόμησης της κοινωνικής ισότητας. Τη σύλληψη και την επιμέλεια του εγχειρήματος την είχε η αρχιτέκτων Λίνα Στεργίου.
Η σχέση ηθικής και αισθητικής αναδεικνύεται μέσα από ένα φάσμα εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το 1ο Διεθνές Συνέδριο (Ιανουάριος 2011, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) στο οποίο διερευνήθηκε η σχέση ηθικής και αισθητικής στη θεωρητική της βάση αλλά και εντοπίστηκαν οι χωρικές μεταφράσεις αυτής της σχέσης στις νέες επιμελητικές πρακτικές, σε καλλιτεχνικά έργα αλλά και σε αρχιτεκτονικές, αστικές και τοπολογικές προσεγγίσεις.
Σε συνέχεια πραγματοποιηθήκαν πέντε (5) Ακαδημαϊκά Εργαστήρια από το Μάρτιο ως και το Μάιο 2011, δύο από τα οποία κατέληξαν στη δράση Athens Here and Now με ψηφιακά έργα τέχνης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (9-11 Μαΐου, στα πλαίσια του Athens Art Week του ΥΠ.ΠΟ.Τ). Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια ήταν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Parsons The New School For Design της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και το Universite de Paris 8.
Οι δράσεις ΑΑΟ προχώρησαν σε ένα 2ο Διεθνές Συνέδριο στις 6 και 7 Ιουνίου 2011 που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς. Σε αυτό παρουσιάστηκαν τα έργα των διεθνώς καθιερωμένων δημιουργών που συμμετέχουν στη κεντρική έκθεση, ενώ ακόμα πραγματοποιήθηκε και η δράση των Rebar ‘Commonspace’, στις 8 και 9 Ιουνίου στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, χώρο που τώρα πραγματοποιούνται τώρα οι εκθέσεις των δράσεων.
Η κεντρική έκθεση Ηθική / Αισθητική διερευνά μέσα από τη δομή της την επίδραση των νέων συλλογικών διαδικασιών στις πρακτικές που αφορούν στο χώρο καθώς και τα σημεία σύγκλισης και διαφοροποίησης μεταξύ αισθητικής φόρμας και ιδεολογικού υπόβαθρου. Κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία η ανάγκη για συλλογική δράση αντικατέστησε την ατομική αντίσταση. Η έκθεση κατηγοριοποιεί τα έργα από Ευρώπη, Ασία και Αμερική σύμφωνα με την αισθητική και την ηθική τους διάσταση με στόχο να δημιουργήσει μια σχετική πλατφόρμα συζήτησης. Γι’ αυτό τα παρουσιάζει σε τέσσερις ενότητες ανάλογα με τον τρόπο που πραγματεύονται ζητήματα ηθικής και αισθητικής, είτε προβάλλουν τη μία πλευρά εις βάρος της άλλης, συγκροτώντας ιδιαίτερες δημιουργικές ταυτότητες :
Στη πρώτη θεματική ενότητα Ακτιβισμός. Ομάδες με όραμα τα έργα αξιοποιώντας ποικίλους συνδυασμούς διαθέσιμων μέσων θέτουν σε εφαρμογή στρατηγικές που υπερβαίνουν τα στενά όρια ενός συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου και έχουν στόχο να επιφέρουν βαθιές και μακροπρόθεσμες αλλαγές.
Συμμετέχουν:
TEDDY CRUZ, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες, ARCHITECTURE FOR HUMANITY, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες, DARRYL SMITH/LAURIE LAZER, HΠΑ, καλλιτέχνες, REBAR, ΗΠΑ, ντιζάινερ/ καλλιτέχνες, ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, Ελλάδα, αρχιτέκτονες.Στη δεύτερη ενότητα Κοινωνία & Αισθητική τα έργα ενσωματώνουν καινοτόμες στρατηγικές για να πραγματευτούν αστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα ενώ συγχρόνως δίνουν σημασία και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Συμμετέχουν:
PUBLIC ARCHITECTURE, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες, RECETAS URBANAS, Ισπανία, αρχιτέκτονες, FUTUREFARMERS, ΗΠΑ, καλλιτέχνες, WORLDBIKE, ΗΠΑ, ντιζάινερ, PPC_TLab, Ελλάδα, αρχιτέκτονες.Στα έργα που εκτίθενται στη τρίτη ενότητα Ταυτότητα. Ηθική του επαγγέλματος η αισθητική συμβολίζει την ηθική πλευρά. Οι αρχιτέκτονες, υιοθετώντας μια φιλοσοφία οικολογικού σχεδιασμού, απέκτησαν διεθνή φήμη συγκροτώντας μια συναφή επαγγελματική ταυτότητα.
Συμμετέχουν:
DROOG, Ολλανδία, ντιζάινερ, SARAH WIGGLESWORTH, Αγγλία, αρχιτέκτων, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ, Ελλάδα, αρχιτέκτων, TOM DIXON, Αγγλία, ντιζάινερ.Τα έργα της τετάρτης ενότητας Δράση – Αντίδραση αποφεύγουν με κάθε τρόπο την πολιτική ορθότητα και υιοθετούν μία συμπεριφορά, αντιδραστική προς την καταναλωτική κοινωνία, εμπεριέχουν την άρνηση του αναμενόμενου, και μία αίσθηση πρόκλησης. Εδώ παρουσιάζονται έργα πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων, ντιζάινερ και καλλιτεχνών, φιλικά προς το περιβάλλον που προτάσσουν τον ρητά οικολογικό χαρακτήρα τους την ίδια στιγμή που υπονομεύουν τις συμβάσεις της καθημερινότητας.
Συμμετέχουν:
DO-HO SUH, Κορέα, καλλιτέχνης, FRANK HAVERMANS, Ολλανδία, καλλιτέχνης, JASON MILLER, ΗΠΑ, ντιζάινερ, EELKO MOORER, Αγγλία/Ολλανδία, ντιζάινερ, JODI, Ολλανδία/Βέλγιο, καλλιτέχνες.Παράλληλες εκθέσεις
Athens Here and Now (Αθήνα Εδώ και Τώρα)
Η παράλληλη αυτή έκθεση παρουσιάζει με πέντε (5) εγκαταστάσεις τόσο τη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα των πέντε αντίστοιχων ακαδημαϊκών εργαστηρίων των δράσεων ΑΑΟ που καταπιάστηκαν με σύγχρονα αστικά και κοινωνικά ζητήματα της Αθήνας.
Μέσα από τα ακαδημαϊκά εργαστήρια η ηθική λαμβάνει τη μορφή ενεργειών, εικαστικών και ντιζάιν, υλοποιήσιμων μέσα στον αστικό χώρο του κέντρου της Αθήνας, τόπο δύσκολων και επιτακτικών αναγκών αλλά και έντονης συμβολικής διάστασης. Τα έργα των εργαστηρίων αποτελούν μικρές κινήσεις κοινωνικής συνεισφοράς και συλλογικότητας που ευαισθητοποιούν και εμπλέκουν το κοινωνικό σύνολο.
Συμμετέχουν:
Aνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ψηφιακών Μέσων ΤέχνηςParsons The New School for Design, Νέα Υόρκη
Université de Paris 8 / CITU Research of Paragraphe Laboratory
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Σχολή Αρχιτεκτόνων
Slow Down Rooms (Αίθουσες Επιβράδυνσης)
Η δεύτερη παράλληλη αυτή έκθεση, με επιμελήτρια την Ίρις Κρητικού, παρουσιάζει έλληνες καλλιτέχνες που εστιάζουν στην ιδέα της ανακύκλωσης, υιοθετούν χειρωνακτικές μεθόδους και πειραματίζονται με διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις με γνώμονα τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο.
Συμμετέχουν:
Μάριος Άγγελος Βουτσινάς, Πέννυ Γκέκα & Απόστολος Παπαγεωργίου, Γεωργία Γκρεμούτη, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Ελένη Καραγιάννη, Πάνος Κόμπης, Έλενα Παπαδημητρίου, Χρίστος Σιμάτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Αμαλία ΣταυρουλάκηΌλες οι δράσεις εφαρμόζουν ένα ευρύ συνεργατικό μοντέλο, ένα δίκτυο με επαγγελματίες, φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς, ιδρύματα εκπαιδευτικά, και μουσειακούς οργανισμούς και προσανατολίζονται προς μία συλλογικότητα, η οποία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.
Οι δράσεις ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική οργανώνονται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), της Πρεσβείας των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ολλανδίας στην Αθήνα, του Δήμου Αθηναίων / Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ETOAA), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (EIA).
8 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2011
Κεντρική έκθεση – Παράλληλες εκθέσεις Ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Mουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τ: 210 3453111
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
Δευτέρα & Τρίτη κλειστά
AAO project
Σύλληψη – Επιμέλεια:
Λίνα Στεργίου
210 3600073, [email protected]
Συντονισμός – Επικοινωνία:
μαρία παναγίδου artproductions
210 6912331, 210 6913943, [email protected]
AAO project – Athens Here and Now: Urban actions with video and interactive art in the historical center of Athens, 9-11 May 2011 in the framework of Athens Art Week by the Hellenic Ministry of Culture and Tourism.
Konstantinos Moraitis
Welcoming speech-Lina Stergiou, (Architect/Curator at large of AAO project)
Ole Bouman / Netherlands Architecture Studio
READ ALSO: Chocolate alchemy / Χ.Καλίγκος / Διπλωματική εργασία