Η ομάδα apomechanes σε συνεργασία με το new-territories διοργανώνoυν εργαστήριο αρχιτεκτονικής σύνθεσης comput/diy το ερχόμενο καλοκαίρι στην πόλη των Χανίων. Το εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, του πανεπιστημίου του Columbia, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής καθώς και του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, τμήμα Χανίων.Το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα του apomechanes και το new-territories προσδοκoύν σε μια γόνιμη συνεύρεση με δημιουργικoύς, ευρηματικούς και ταλαντούχους αρχιτέκτονες και designers με ερευνητική διάθεση για πειραματισμό στην παραγωγή αρχιτεκτονικών μορφών. Οι συμμετέχοντες αναμένεται είναι μία μίξη τόσο από φοιτητές του Columbia, όσο και άλλων σχολών αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ημερομηνίες του εργαστηρίου είναι από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2013. Το εργαστήριο δέχεται ήδη αιτήσεις συμμετοχής στο http://www.new-territories.com/blog/Crete/. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου.


Σενάριο

Το σενάριο της αρχιτεκτονικής και αφηγηματικής σύνθεσης θα έχει την μορφή ετεροχρονισμένου ντοκουμέντου από το έτος 2050:

Η ζώνη Σένγκεν θεωρείται ήδη από καιρό ως ένα ιδιότυπο φρούριο. Έχουμε λησμονήσει την χρονική στιγμή όπου το συγκεκριμένο όριο μετατράπηκε σε κελί για τους Ευρωπαίους πολίτες… αντιστρέφοντας τον πρωταρχικό λόγο της συγκρότησής του, δηλαδή την προστασία τους έναντι του υπόλοιπου κόσμου… γεγονός που πλέον μοιάζει με ιστορική αυταπάτη.

Από αυτή την παλιά αυτοκρατορία, από αυτό το φρούριο, αφιερωμένο στην διατήρηση της νοσταλγίας της παρελθόντος μεγαλοπρέπειας του, η ζωή μεταλλάχθηκε σε ένα διαφορετικό σύστημα διαπραγμάτευσης, όπου οι ολίγοι, με άλλοθι την δημοκρατία και με λαϊκιστική αντιπροσωπευτική εξουσία, παίρνουν αποφάσεις για την μοίρα των άλλων.

Ακούσαμε ότι μια μικρή ζώνη, εντός της ζώνης, οχυρωμένη στο εσωτερικό ενός οχυρού, εξακολουθεί να είναι επικράτεια και καταφύγιο των τελευταίων «Ευρωπαίων»…

Κατασκεύασαν την διαφυγή τους εκ των έσω, ως τοπολογική αντιστροφή, παρόμοια με το δεκαήμερον του Boccaccio, το 1348, όταν κάποιοι εξόρκισαν την αναπόφευκτη έλευση του μαύρου θανάτου με ένα αφηγηματικό υπέρ-βιταλισμό, από τον ερωτισμό ως την τραγωδία…

Θα εκθέσουμε την συγκεκριμένη ανωμαλία… μέσω της διείσδυσής μας σε αυτή τον ερχόμενο Ιούνιο.







Εργαστήρια περιόδου 2009-2012

Η ahylo lab ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία το σεμινάριο apomechanes για τρία συνεχή έτη (2009-2011). Το apomechanes είναι ένα διεθνές εντατικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής σύνθεσης μέσω υπολογιστή που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Το εργαστήριο έχει αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο στην προώθηση, ως μέσων για τον σχεδιασμό και την κατασκευή, τεχνικών και εννοιών των αλγοριθμικών διεργασιών. Πρόκειται για μια συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων και designers, φοιτητών και επαγγελματιών, με στόχο τη διερεύνηση σε βάθος της μεθοδολογίας της αλγοριθμικής σύνθεσης και των τεχνολογιών αυτοματοποιημένης παραγωγής. Η μηχανοποιημένη φύση του σεμιναρίου, τόσο σε μαθηματικό/διαγραμματικό επίπεδο, όσο και στην υλοποίηση των έργων, ενέπνευσε το όνομα apomechanes.

Το ελληνικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής apomechanes λειτουργεί σε παράλληλο επίπεδο με άλλα εργαστήρια αρχιτεκτονικής που διοργανώνονται διεθνώς, τοποθετώντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού διαλόγου για τα νέα μέσα σχεδιασμού και παραγωγής. Παράλληλα, έχει επιτύχει την παγίωση του ως ένα ετήσιο γεγονός αρχιτεκτονικής έρευνας, ορίζοντας την δική του ταυτότητα στο διεθνή αρχιτεκτονικό διάλογο. Οι δημιουργίες των συμμετεχόντων του apomechanes παρουσιάστηκαν σε σειρά εκθέσων στο Κέντρο Συνάντησης για τις Τέχνες του σήμερα του Bios (2009), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2010) και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011) καθώς και στην βραβευμένη έκδοση “apomechanes | non-linear computational design strategies”.





Το καλοκαίρι του 2012 μέρος των καθηγητών του apomechanes σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο [eIf/bΛt/c] διοργάνωσαν εκ νέου ένα εντατικό εργαστήριο στην περιοχή Gokarna στην Ινδία. Το συγκεκριμένο εργαστήριο, προεκτείνοντας την εμπειρία των προηγουμένων χρόνων, επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας μόνιμης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον περιβάλλοντα χώρο του «εκπαιδευτικού κύκλου» (Study Circle) της τοπικής βιβλιοθήκης. Η παραγωγή και οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου οργανώθηκαν σε 4 παράλληλους τομείς: α. Διερεύνηση των τοπικών πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών παραμέτρων, β. Έρευνα στις δυνατότητες συνδυασμού του αλγοριθμικού σχεδιασμού με τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής του κτιριακού και φυσικού περιβάλλοντος, γ. Μελέτη και πειραματισμός στις ιδιότητες και συμπεριφορές των υλικών σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αυτοματοποιημένων και μηχανικών συστημάτων, δ. Κινηματογραφική και αρχιτεκτονική αφήγηση ως διαδικασία τεκμηρίωσης της παραγωγής του εργαστηρίου. Το πολύπλευρο προϊόν του εργαστηρίου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δημοσιεύθηκε διεθνώς ενώ ταυτόχρονα η ταινία μικρού μήκους διαγωνίζεται σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου. Τον Φεβρουάριο του 2013 το πανεπιστήμιο του Columbia θα διοργανώσει έκθεση της έρευνας του εργαστηρίου στο Mumbai της Ινδίας.

Το θερινό στούντιο του 2013 θα συνεχίσει την ερευνητική πορεία των προηγουμένων σεμιναριακών κύκλων επεκτείνοντας το σχεδιαστικό του περιεχόμενο με την ένταξη στην θεματική του προσέγγιση των ιδιαίτερων παραμέτρων του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
 
Θεματικό και Περιβαλλοντικό Πλαίσιο

Το apomechanes 2013 θα λειτουργήσει υπό την μορφή αρχιτεκτονικού στούντιο, δουλεύοντας στην κλίμακα σχεδιασμού μίας ήπιας τοπικής επέμβασης στις παρυφές του ιστορικού πολεοδομικού συγκροτήματος των Χανίων. Οι λειτουργικές συνιστώσες της επέμβασης θα συμπεριλάβουν περιπατητικές διαδρομές και θεάσεις της πόλης με την πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική παράδοση καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες του τοπίου. Παράλληλα, η κινηματογραφική αφήγηση θα αντλήσει έμπνευση από την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μεταφέροντας παραδοσιακά στοιχεία χαρακτήρων και κοινωνικών διεργασιών σε ένα σύγχρονο και παγκόσμιο πλαίσιο.

Το ριζωματικό δίκτυο των φυσικών και τεχνητών χωρικών σχέσεων θα παρέχει το εννοιολογικό μοντέλο του οργανωτικού και δομικού διαγράμματος της επέμβασης. Το στούντιο θα αμφισβητήσει τις τυπικές ιεραρχίες των αστικών υποδομών και θα προτάξει νέες ιδέες σχετικά με τον τόπο, τον δημόσιο χώρο, την αστική ανάπτυξη και την αρχιτεκτονική. Η πόλη των Χανίων θα παρέχει το απαραίτητο υλικό και το επιχειρησιακό πλαίσιο για τον σχεδιασμό με κύριο άξονα την μεταβολή και τον μετασχηματισμό, δύο κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά του ορισμού της αστικής οικολογίας. Η καταγραφή και μετάλλαξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ετερογενών συστημάτων (αρχιτεκτονικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και υποδομής) θα επιτρέψει την εγγραφή και αναδιοργάνωση των θεμελιωδών συστατικών στον ορισμό του χώρου.

Ο σκοπός της έρευνας θα είναι να παρέχει ένα πρότυπο δίκτυο ιδιαίτερης ευκρίνειας που θα συνομιλεί με το αστικό περιβάλλον διαμέσου τοπικών επεμβάσεων. Το αποτέλεσμα, διαπραγματευόμενο τις αντιθετικές δυνάμεις του περιβάλλοντος και της ίδιο-μορφοποίησης του θα ενσωματώσει μια αντιφατική φύση, ταυτόχρονα ημιτελής και πλήρη.



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

http://www.new-territories.com/blog/Crete/
Archisearch - TERRA ISOLA POSTERTERRA ISOLA POSTER

WouldHaveBeenMyLastComplaint final from Zone 1 on Vimeo.

WOULD HAVE BEEN MY LAST COMPLAINT

THE SIGN from Maeta Design on Vimeo.

THE SIGN


RELATED ARTICLES