Τα βραβεία Συνολικής Προσφοράς του Archisearch και της Design Ambassador θεσμοθετήθηκαν πέρυσι κατά την διάρκεια του 8ου κατά σειρά συνεδρίου ΕΣΩ και έκαναν την αρχή με την βράβευση του μεγάλου Designer Γιάννη Τσεκλένη από τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε ακόμα έναν από τους μεγάλους Αρχιτέκτονες που θα βραβεύσουμε στην 9η διοργάνωση ΕΣΩ της 4ης Φεβρουαρίου 2020, τον Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα.
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας αποτελεί ίσως τον τελευταίο των μοντερνιστών και ένας γνήσιος δημιουργικός άνθρωπος.
Η προσήλωση στα φυσικά δεδομένα της τοποθεσίας, η σύνθεση του ανοιχτού με τον κλειστό χώρο, η οικονομία στη σύνθεση, η ενότητα της μορφής και της κατασκευής αποτελούν τις βασικές αρχές που επεξεργάστηκε στα αρχιτεκτονικά του έργα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την ένταξη του κτηρίου στο φυσικό περιβάλλον και την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τον σεβασμό στο δομημένο περιβάλλον και την οργανική ενσωμάτωση των εικαστικών τεχνών στο κτήριο.
Aπό το 1952 ως το 1954 εργάσθηκε με τον καθηγητή του Percy Goodman στη Nέα Yόρκη. Από το 1956 ως το 1960 ήταν υπεύθυνος για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης μετά τις καταστροφές του σεισμού για το Υπουργείο Δημοσίων Έργων – στην οποία όπως έχει αναφέρει δε θέλει πια να πατήσει ούτε γι΄ αστείο – και τον Αστέρα Γλυφάδας.
Από το 1956 ξεκίνησε το έργο της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης το οποίο και ολοκληρώθηκε το 1960. Μετά τον σεισμό οι σεισμόπληκτοι στεγάστηκαν σε νέους οικιστικούς πυρήνες κατοικίας, οι οποίοι τους παραχωρήθηκαν, στις επεκτάσεις των υφιστάμενων οικισμών και σε ένα καινούριο οικισμό, το Καμάρι. Για τους νέους οικισμούς μελετήθηκε ένα σύστημα με κεντρικό άξονα σχεδιασμού τον διαχωρισμό της τροχαίας κυκλοφορίας από την κίνηση των πεζών, η οποία γίνεται σε βαθμιδωτούς πεζόδρομους, με ειδική χάραξη, για την προστασία από τους ανέμους και την δημιουργία πλατειών.
H ανοικοδόμηση έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση της έκτακτης ανοικοδόμησης εντάχθηκε η στέγαση των σεισμοπαθών και των ακατάλληλα στεγασμένων και στη δεύτερη φάση εντάχθηκαν τα έργα αποκατάστασης και τα έργα γενικότερης ωφέλειας όπως η δημιουργία κοινοτικών κέντρων, η ανέγερση δημόσιων κτηρίων και η διατήρηση και διαμόρφωση σημαντικών συγκροτημάτων τοπικής αρχιτεκτονικής. Πρόσθετα, η ανέγερση νέων Δημοτικών σχολείων αποτέλεσε ξεχωριστό έργο. Η μελέτη ανοικοδόμησης των σχολείων περιλάμβανε τον σχεδιασμό μιας τυπικής μονάδας δύο αιθουσών διδασκαλίας, η οποία μπορούσε να συνδέεται με άλλες όμοιες μονάδες, άλλα γραφεία και χώρους υγιεινής, προκειμένου να επιτευχθεί η κάλυψη ετερόκλητων αναγκών. Ιδιαίτερη σημασία κατά τον σχεδιασμό δόθηκε στην οικονομία της κατασκευής, τον προσανατολισμό και τον φυσικό αερισμό.
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας συμμετείχε, επίσης, στο σχεδιασμό του Τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Γλυφάδας, το οποίο αποπερατώθηκε το 1954. Η μελέτη περιλάμβανε τη διαμόρφωση της ακτής με αποδυτήρια για τους λουομένους, ένα συγκρότημα εκατό οικίσκων – cabanas και ένα τμήμα ψυχαγωγίας για αθλοπαιδιές. Η διάταξη των οικίσκων και η διαμόρφωση του χώρου έγινε έτσι, ώστε όλοι οι οικίσκοι να έχουν θέα προς τη θάλασσα, να έχουν την αναγκαία ιδιωτικότητα και να υπάρχει άμεση πρόσβαση αυτοκινήτων.
« Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει την πολιτική της χούντας. Αγαπάμε τον πολιτισμό ως ερείπια χωρίς αναστήλωση και περιμένουμε τα μάρμαρα να γυρίσουν. Αντίθετα οι Ιάπωνες ανακαινίζουν κάθε 20 χρόνια τους αρχαίους ναούς shindo. Στην Ελλάδα τέτοια περίπτωση αποτελεί η Στοά του Αττάλου», έχει πει μεταξύ άλλων.
Κατά τα έτη 1960-1969 εργάστηκε ως αρχιτέκτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδιάζοντας 19 συνολικά καταστήματα.
Tο 1980 εξελέγη καθηγητής των Aρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο E.M.Π. όπου δίδαξε μέχρι το 1993. Aπό το 1994 ασχολείται, παράλληλα με το αρχιτεκτονικό του έργο, με τη συγγραφή πονημάτων για την Aρχιτεκτονική των χώρων πεζών στις αστικές περιοχές. Ενδεικτικά, το 1999 δημοσιεύει το βιβλίο «Aπ’ όσα είπα κι έγραψα», με ομιλίες και αναδημοσιεύσεις έργων του. Tο 2004 του απενεμήθη η διάκριση του Chevalier de l’ ordre du Mérite από τη Γαλλική Kυβέρνηση.
Σε ερώτηση για τις εμπνεύσεις του, ξεχώρισε τα προσφυγικά σπίτια στην κοίτη του Ιλισού – ως υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και τον τρόπου στέγασης από το μηδέν, την αρχιτεκτονική της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μπρουταλισμό του ζεύγους Smithson στην Αγγλία, αλλά και όλο το μοντερνιστικό έργο αρχιτεκτόνων όπως οι Le Corbusier, Mies Van der Rohe και του Pier Luigi Nervi.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ΕΣΩ 2020 θα απονεμηθεί το βραβείο συνολικής προσφοράς Archisearch σε τρεις μεγάλες προσωπικότητες, τους Ιωάννη Βικέλα, Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.
Κλείστε σήμερα κι όλας το εισιτήριό σας στη σύνδεση www.esw.gr ή στο λινκ.
READ ALSO: FLOWCITY: a new era for mobility | A project by KAAN Architecten for the 2019 Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture (UABB) in Shenzhen, China